Enten

Inheemse soorten worden meestal niet geënt. Maar de cultivars van de verschillende soorten wel. Enten slagen alleen als er verwantschap is tussen de ent en de onderstam. Als onderstam gebruik je meestal zaailingen. Op deze zaailingen ent je cultivars van de soort, hierdoor ontstaan dan identieke nakomelingen.

Bij het enten plaats je een afgesneden deel (twijg/tak/oog) op een aangesneden deel (onderstam). Daarna vergroeien de beide delen en er ontstaat een zelfstandige plant.

Er zijn vele manieren van enten, je kunt op vaststaande/opgepotte of op gerooide onderstammen enten. De methode die je kiest, is afhankelijk van de soort, dikte van onderstam en tijd van het jaar.

Enkele veelgebruikte methoden zijn: copuleren, plakken, terzijde zetten, oculeren.

Enten

Bij copuleren, plakken, terzijde zetten wordt er altijd een deel van een scheut/tak op de onderstam geplaatst. Van belang is dat de sneden gelijk zijn en dat het cambium boven elkaar zit, zodat er een goede vergroeiing kan plaatsvinden. Meestal wordt dit gedaan in periodes dat er geen blad aan de bomen zit.

Het maken van een goede snede vergt grote vaardigheid.

Nadat de enten zijn aangesneden, worden de ent en de onderstam op elkaar gehouden en samengebonden met bindmateriaal. Hiervoor kun je raffia, elastiek gebruiken. Er is speciaal elastiek voor het binden van enten (grijze elastiekjes) met diverse lengtes en breedten.

Na het binden worden de entplaats en andere wonden afgedekt met een wondafdekmiddel(entwas of dipwas), dit om infectie en uitdrogen te voorkomen. Bewaar de geënte bomen op een beschutte plaats of in een kas. Zodra het in het voorjaar goed weer wordt, kun je de geënte bomen buiten planten.

Oculeren kun je het beste doen met een slapend oog. Een slapend oog groeit pas het volgende voorjaar uit. De periode is afhankelijk van het loslaten van de bast van de onderstam en van het oog (pelt).

Met een speciaal mes (oculeermes) snijd je een T-snede 

in de onderstam. Op de achterkant/bovenkant van het oculeermes zit een speciaal geconstrueerd gedeelte om de bast van de onderstam los te maken. Daarna snijd je het oog (top van scheut naar je toe) zodanig dat er zo weinig mogelijk hout wordt meegesneden. Plaats daarna het oog met een stukje bast in de T-schede van de onderstam. Het geheel wordt dichtgebonden met een elastiekje of speciaal voor oculaties ontwikkelde rubber strips met een nietje (Fleischhauer).

Oogenten

Bij het enten en oculeren van bonsaibomen is het erg belangrijk om zo laag mogelijk de ent of oculatie te plaatsen, zodat je zo min mogelijk verschil ziet tussen onderstam en ent/oculatie Maak op de plaats waar de ent/oculatie moet komen de wortelhals zeer goed schoon